20.Sep.2017 - 19:00-22:00
  • Event

ARCHIVE FEVER! Mini-seminar del I Koncern (1989-1993)

Koncern

Jørn Erslev Andersen

Mikkel Thorup

Mathias Kokholm

Mini-seminar om den danske kunstnergruppe Koncern° (1989-1993)
Læsninger, filmvisning og diskussion med kunst- og litteraturhistoriker Jørn Erslev Andersen, idéhistoriker Mikkel Thorup og kurator/forlægger Mathias Kokholm

Den danske kunstnergruppe Koncern° blev grundlagt i 1989 af billedkunstnerne Søren Andreasen, Jan Bäcklund, Jakob Jakobsen og Jørgen Michaelsen. Gruppen udgav i perioden 1989-1993 fem numre af tidsskriftet Koncern° – Skrift for kunstnerisk-filosofisk-grundforskning og lavede udstillinger og arrangementer under navnet Koncern° – Netværk for kreativ kommunikation.

Koncern° kombinerede bl.a. new-speak, hermetik, sociologi, radikal teori, patafysik, kybernetik og samtidsdiagnostik i deres konceptuelle og diskursive praksis. De fire kunstnere koncernifiserede sig selv, blev et gruppesubjekt, et pseudonymt kollektiv, et mangehovedet monster, der bed til højre og venstre og af hinanden. Strategier der virkede som en aflastning og en tilspidsning af den enkeltes indsats og dannede grundlaget for en fælles serie undersøgelser af positurer og auteurfunktioner, som bl.a. blev brugt til at formulere en satirisk kritik af velfærdsstaten og kunstens infrastrukturer, synlige såvel som usynlige.

Koncern° var en Bartleby-figur, der foretrak at lade være med at deltage i arkitektkonkurrencen da Statens Museum for Kunst (SMK) skulle have lavet deres nye tilbygning i begyndelsen af 90’erne. I stedet formulerede de en dada-bureaukratisk transformation af museet SMK til SMEV – Statens Museum for Evaluering af Verdenskunsten, som de publicerede i deres tidsskrift, der blev lanceret ved en aktion på trappen foran SMK.

Forlaget Antipyrine arbejder på en publikation med og om Koncern°, hvis materiale og aktiviteter udgør et komplekst arkiv, der knap lader sig læse. Vi vil alligevel gøre et forsøg ved denne lejlighed, hvor vi forsøgsvis vil anlægge forskellige montage- og læsestrategier på de sidste tre numre af tidsskriftet Koncern°. Programmet vil bestå af 3 læsninger, filmvisning og diskussioner undervejs:

Koncern° #3:
Introduktion. Positurer og infrastrukturer i tilblivelsen af gruppesubjektet Koncern°
– v. kurator og forlægger Mathias Kokholm

Koncern°/Willumsen/VHS
Filmvisning. Videon var en værkkomponent i udstillingen Koncern°/Willumsen (Willumsen Museet, 192).

Koncern° #4: Koncern°/Willumsen
Velfærdsskepsis i Koncern°en
– v. idéhistoriker Mikkel Thorup

Koncern° #5: Statens Museum for Evaluering af Verdenskunsten
Radikal museologi og imaginære samlinger
– v. kunst- og litteraturhistoriker Jørn Erslev Andersen

20. september
Kl. 19.00–22.00
Fri entré

Relateret